Monday, July 13, 2009

The Ideal Picnic Loaf!

The loaf, shortly after being taken out from the oven...
Miam-Miam! Here is one of my favourite loaves of them all. As we are planning to go picnic on the Toronto Islands next Sunday, I've already thought of what to put in our basket and this loaf came first on my list - I will bake it once more...

Cake Tomate, Pistache et Chorizo
(An English version follows...)
Préparation: 20 Min. Cuisson: 50 Min.
Pour 8-10 personnes, à servir froid ou tiède.
Petite suggestion... Déguster froid avec une mayonnaise et une salade de mesclun ou avec un coulis de tomates concassées & des feuilles de basilic frais en décoration. Idéal pour un buffet ou un pique-nique!

Ingrédients
-15g de beurre pour le moule.
-2 cuillers à soupe de graines de sésame — une pour le moule, une pour en recouvrir la préparation dans le moule.
-150g farine
-1 sachet de levure
-3 gros oeufs
-1/2 cuiller de sel fin de mer
-1/2 cuiller de poivre du moulin
-4 cuillers à soupe d’huile d’olive
-150g de yaourt grec /fromage blanc battu nature non-sucré
-100g de chorizo bien épicé, retirer la peau de préférence et couper en dés.
-12 demi-tomates séchées (marinées dans de l’huile d’olive), égoutter et découper finement en dés.
-100g de pistaches entières, grillées. Retirer les coquilles et concasser légérement les pistaches dans le mixer.
-Un bouquet de persil plat (environ 15g) hâché grossièrement.

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Instructions
-Préchauffer le four à 180*C. Beurrer un moule à cake de 24 par 12cm, tapisser l’intérieur beurré du moule d’une cuiller de graines de sésame.
-Mélanger la farine et la levure dans un petit saladier. Mettre de côté.
-Dans un saladier de taille moyenne, mélanger les oeufs, le sel et le poivre. Puis incorporer l’huile, le yaourt et mélanger le tout. Tamiser la farine et la levure et incorporer-les au mélange des oeufs, remuer avec une cuiller en bois. Ne batter pas trop l’appareil, ce n’est pas grave si cela forme quelques grumeaux. Incorporer délicatement les pistaches, les tomates, le chorizo et le persil.
-Verser l’appareil dans le moule à cake, uniformiser la surface avec une spatule et saupoudrer le tout avec la deuxième cuiller de graines de sésame.
-Mettre au four pour 40-50min jusqu’à ce que le cake soit doré. Laisser refroidir et déguster!
- Variation: Figues séchées ou dates, ou tout autre sorte de noix, herbes de Provence, olives, poulet, jambon, gruyère, fruits frais, etc.

BON APPÉTIT!




Source: I translated this recipe from Chocolate & Zucchini, by Clotilde Dusoulier

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And now, in English...

Couple enjoying leisurely chat at picnic, USA, April 1950-
Photo by Lisa Larsen for Life Magazine


Tomato, Pistachio and Chorizo Loaf
Source: David Lebovitz, adapted from Chocolate & Zucchini by Clotilde Dusoulier.

2 tablespoons sesame seeds
1 1/4 cups (150g) flour
1 tablespoon baking powder, preferably aluminum-free
1/2 teaspoon fine sea salt
1/4-1/2 teaspoon chile powder
3 large eggs, at room temperature
1/2 cup (150g) plain, whole-milk yogurt
3 ounces (85g) chorizo, preferable spicy, skinned and finely diced
8 sun-dried tomato halves, finely diced
3/4 cup (100g) unsalted shelled pistachios
1/4 cup (15g) chopped flat-leaf parsley
butter, for greasing the pan

1. Preheat the oven to 350F (180C).
2. Butter a 9-inch (23cm) loaf pan and sprinkle in 1 tablespoon of the sesame seeds, tilting the pan to distribute them.
3. In a small bowl, whisk together the flour, baking powder, salt, and chile powder.
4. In a medium bowl, mix together the eggs and yogurt. Sift the dry ingredients into the egg mixture, stirring until barely incorporated. Don't overmix.
5. Gently fold in the chorizo, tomatoes, pistachios, and parsley. Scrape the batter into the prepared pan, smooth the top, and sprinkle with the remaining sesame seeds.
6. Bake for 40 to 50 minutes, until the cake just feels set in the center. Let cool for 15 minutes, then tilt it out of the pan onto a cooling rack.

Kate Jenkins
Sequined Anchovies
Lambs Wool Crochet , 2009
33 x 33 cm (13.0 x 13.0 ins)

Serving and storage: Once cool, cut the cake into thin slices and serve as is. Leftover cake should be wrapped snugly in plastic and will keep up to five days at room temperature. I often cut savory cakes in half and freeze part to have on hand for emergency cocktail parties.



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